
Kakaovník obyčajný
9. marca 2025

Dlho sa verilo, že kakao bolo domestikované v Strednej Amerike asi pred 4000 rokmi, má však zaujímavejší príbeh, ako sme si mysleli.
Kde bola po prvý krát nájdená čokoláda?
Napriek tomu, že väčšina ľudí verí, že čokoláda pochádza z Mexika, nedávne objavy prepísali históriu v oblasti čokolády a kakaa. V roku 2018 našli archeológovia keramiku zo starovekých ruín Mayo-Chinchipe v oblasti andskej vysočiny v Ekvádore. To ešte netušili, že táto keramika a ich nálezy úplne zmenia históriu kakaa, nápoja Bohov.
Prepísaná je nielen história, ale aj lokalita
Na keramike boli nájdené DNA stopy, ktoré boli spojené s mletými semenami kakaového struku, čo naznačuje, že čokoláda sa vyrábala v tekutej forme už pred 5300 – 2100 rokmi práve v Ekvádore. Tento objav je naozaj veľký, pretože predtým sa verilo, že čokoládu objavili predkovia maykej kultúry v Strednej Amerike oveľa neskôr, okolo roku 450 p.n.l.. Táto nová štúdia teda nielen uvádza nový dátum pôvodu čokolády (približne o 1500 rokov skôr, ako sa pôvodne uvádzalo), ale uvádza aj inú krajinu pôvodu – Ekvádor.
Príbeh čokolády sa teda pravdepodobne začal v ekvádorskom amazonskom dažďovom pralese. Je historicky známe, že tu divoké kakaovníky prirodzene rástli bez vysádzania. Semená a samotné rastliny sa za pomoci živočíchov a klimatických podmienok mohli presúvať a rozmnožovať na sever do Strednej Ameriky.
Mayské a aztécke kultúry si zamilovali chuť čokolády, a tak si ju mohli užívať práve bohatí a vysokopostavení občania. Španielski dobyvatelia tiež nestrácali čas a v 20. rokoch 16. storočia priviezli kakao cez Atlantik do Európy a zvyšok je už história, o ktorej sa dočítate všade. Tekuté kakao sa čoskoro stalo horúcim trendom na celom kontinente, no až v roku 1847 vyrobil Joseph Fry prvú čokoládovú tyčinku v pevnej forme.